Emocionālās un Sociālās Inteliģences Sabiedrība
Publicēts 8. decembrī, 2008.
Vai esat dzirdējuši par Daniela Golemana „emocionālo inteliģenci” vai jaunāko brāli „sociālo inteliģenci”? Tās ir divas grāmatas, kas ir iekustinājušas pasauli domāt ne tikai par IQ inteliģenci, bet gan par to, ka cilvēka vērtības veidošanā piedalās ne vien zināšanas, bet arī viņa emocionālā un sociālā inteliģence. Par emocionālo inteliģenci var lasīt arī latviski tulkoto Golemana grāmatu „Emocionālā Inteliģence”. Iepazīstoties ar šīm atziņām nereti uzdevu sev jautājumi, tas patiesi būtu sava veida baudījums dzīvot emocionāli inteliģentu cilvēku sabiedrībā. Vai tāda maz kaut kur pasaulē ir iespējama?

 

Jūs neticēsiet, bet tāda ir! Tā ir pilsēta San Sebastian, Basku teritorijā Spānijā. Šī pilsēta ir izvirzījusi mērķi kļūt par emocionālās un sociālās inteliģences sabiedrību. Tas nav tukšs mērķis! Pilsēta pie tā mērķtiecīgi arī strādā, ietverot sabiedrību: skolas, ģimenes un uzņēmējus.

Aptuveni 40% skolās jau šobrīd notiek emocionālā un sociālā audzināšana, skolu skaits turpina pieaugt. Viņiem ir arī emocionālās un sociālās inteliģences mācīšanās programmas vecākiem, ģimenēm un pat noteiktām sabiedrības grupām. Un uzņēmējdarbības apmācībās, kur tiek runāts par vadību un līderību, tiek iekļauti aspekti no emocionālās un sociālās inteliģences mācībām.

Tas viss ir viena aktīva cilvēka nopelns - Jose Ramon Guridi Urrejola. Viņa organizācija izdod  mācību grāmatas par sociālo un emocionālo inteliģenci. Tiem, kuri ir spāņu valodas zinātāji var ar tām iepazīties šeit  www.igipuzkoa.net .

Mr. Guridī iedvesmu savai darbībai bija guvis no Golemana grāmatas, kurā autors uzdeva retorisku jautājumu: Ja jau pētījumi pierāda, ka,  iemācot bērnam emocionālo inteliģenci, bērns dzīvē ir veiksmīgāks par tiem, kuriem nepiemīt emocionālā inteliģence, tad kāpēc emocionālā inteliģence netiek mācīta skolās?

 

Pēteris Urtāns
Brain State ConditioningTM speciālists
www.SmadzenuDarbiba.lv

 

 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: