Lēmumu pieņemšana samazina smadzeņu efektivitāti un vai draugiem.lv padara mūs stulbus?
Publicēts 1. oktobrī, 2008.
Ikdienas lielu un mazu lēmumu pieņemšana samazina smadzeņu darbības efektivitāti, tās nolietojas, gluži kā muskuļi, kas nogurst un mēs esam piekusuši, ja visu dienu esam staigājuši. Mums sāp kājas un vēlamies tās pacelt gaisā un atpūtināt, pat muskuļi mazliet sāp. Kas notiek smadzenēs? Tās arī nogurst, to mēs zinām. Bet tas, ka to efektivitāti samazina arī mazi lēmumi, kas jāpieņem dienas laikā, to mēs līdz šim zinātniski nezinājām.

Tagad pētnieki ir atklājuši, ka, piemēram, reklāmu skatīšanās, iepirkšanās veikalā, domāšana par cepumu, ko ēst tagad vai mazliet vēlāk. Šādi mazi lēmumi mazina mūsu smadzeņu efektivitāti un pēc mazajiem lēmumiem pat nav ieteicams izdarīt svarīgus lēmumus, jo cilvēks bieži izvēlas neapdomīgi, viņa smadzenes nespēj domāt efektīgi.

Katram cilvēkam Smadzeņu darbības rakstura iezīmes un īpatnības nosaka kā mēs pieņemam lēmumus un kā mēs rīkojamies.

Vienā pētījumā atklāja, ka cilvēkiem, kuri vieglāk izdara izvēles lielveikalā, ir lielākas problēmas ar algebras uzdevumiem.

Lēmumu pieņemšanas lielākā problēma ir tas, ka cilvēki domā par iespējām, ko dos konkrētais lēmums.

Ja smadzenēm ir bijuši jāpieņem daudzi lēmumi vienā laika posmā, tās līdzīgi kā muskulis nogurst un pētnieki ir atklājuši, ka šādas nogurušas smadzenes nevar pieņemt objektīvus lēmumus.

Smadzenes ir jāatpūtina, lai atjaunotos to efektivitāte, pirms mēs pieņemam svarīgu lēmumu.

Lēmumu pieņemšana nogurdina smadzenes un padara tās mazāk efektīgas. Tas nozīmē, ka ne tika lēmumu pieņemšana ir apgrūtināta, bet arī grūtāk domāt, veikt matemātiskus aprēķinus, analizēt un pieņemt stratēģiskus lēmumus.

Tas nozīmē, ka svarīgi lēmumi ir jāpieņem, kad neesat stresā, noguris vai pēc garas dienas, kurā tika pieņemti daudzi mazie lēmumi, piemēram, iepirkšanās, kur jūs nedomājat pa tiešo, bet jums ir jāpieņem lēmumi par to, kuru preci izvēlēties.

Kā ieteikums ir atpūsties un tikai tad pieņemt lēmumu.

Un kas vēl? Datorspēles, čats un sociālie portāli (draugiem.lv, facebook utt.) arī nogurdina smadzenes un slikti ietekmē lēmumu pieņemšanu.

Interesants fakts ir arī tas, ka domājot par garšīgu cepumu un kā jūs viņu apēdīsiet - arī novājina smadzeņu darbības efektivitāti.

Mums nav nepieciešama izvēle, ko piedāvā reklāmas. Izvēlēties starp identiski līdzīgiem produktiem ir mūsu smadzeņu enerģijas lieks patēriņš, kas samazina smadzeņu efektivitāti.

Piemēram, jo biežāk iepērcies lielveikalā, čato, sēdi draugiem.lv vai skaties reklāmas, pēc zinātnieku skatījuma cilvēks paliek stulbāks un stulbāks. Ironiski vai ne?

 

Treniņi Smadzeņu Darbībai,
 Piesakies Bezmaksas konsultācijai,
 Uzzini savas iespējas, Izmēģini Treniņu Smadzeņu Darbībai,
 Uzlabo savu smadzeņu darbību www.SmadzenuDarbiba.lv
Arī cilvēkiem ar izvēles grūtībām

Komentāri (8)
Džerijs Šterns: :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D piedod, šoreiz citādi viedoklis neformulējas, jo esmu drausmīgi nogurdināts. Bet īsumā tas ir tieši tāds.
01/10/2008 13:17
Džerijs Šterns: p.s. iesaku nevienam šo rakstu nelasīt, jo tā ir nogurdinoša reklāma
01/10/2008 13:17
Savanna: Redzu, ka autoram netīk, ja komentē rakstu.
Tādā gadījumā vēlamāk būtu rakstīt personīgo dienasgrāmatu, nevis rakstu blogā.

Jau minēju, ka raksts man liekas pilnīgi garām.

Pirmkārt, es neciešu klaju un stulbu reklāmu.
Otrkārt, jo vairāk smadzenēm liek strādāt, jo saprātīgākas tās kļūst. Šim nolūkam skolas izmanto uzdevumus atmiņas trenēšanai, lasa informāciju, diskutē, risina dažādas sarežģītības situācijas, analizē.

Ja varētu satikt Tevi personīgi, es iedotu kartupeļa žetonu par tizla raksta izveidošanu.
01/10/2008 14:26
Džerijs Šterns: http://jerry.mix.lv/articles/pirmais-komentaru-dzesejs-mixlv
01/10/2008 14:29
Arturs: paldies, nebuutu Jeremy raxta nebuutu iedomaajies ka sis ir spams. tika iespamots arii digg.lv, tuuliit izdzeesiisu raxtu.
01/10/2008 14:38
Džerijs Šterns: ē... kas ir spams? neiebraucu, Artūr.
01/10/2008 14:45
Džerijs Šterns: ā jeb tu domā par rigabrain rakstu? skaidrs. a kur jeremy par to ir rakstījis?
01/10/2008 14:47
Džerijs Šterns: ( un nesaki, ka tu sajauci Jeremy ar Jerry, vē :D)
01/10/2008 14:58
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: